Popularna mąka masowo wycofywana ze sprzedaży. Może zawierać aflatoksyny, które są niebezpieczne dla zdrowia

Główny Inspektorat Sanitarny wydał dziś ostrzeżenie dotyczące określonych partii mąki migdałowej ze względu na przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn. Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.

Popularna mąka masowo wycofywana ze sprzedaży. Może zawierać aflatoksyny, które są niebezpieczne dla zdrowia
Podaj dalej

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów
  • Numery partii i daty minimalnej trwałości: 2P13.03/2 (28.02.2025), 2P14.03/1 (28.02.2025), 2P15.03/1 (28.02.2025), 2P20.03/1 (20.12.2024), 2P21.03/1 (21.12.2024), 2P22.03/1 (22.12.2024), 2P23.03/1 (23.12.2024), 2P27.03/1 (27.12.2024), 2P28.03/2 (28.12.2024), 2P29.03/1 (29.12.2024), 2P29.03/2 (29.12.2024), 2P02.04/1 (02.01.2025), 2P03.04/1 (03.01.2025).

Czym są aflatoksyny?

Aflatoksyny są wytwarzane przez grzyby, w tym także grzyby porastające psującą się żywność. Aflatoksyny zostały odkryte w roku 1960 w Wielkiej Brytanii. Dzielą się na kilka podtypów, z których szczególnie niebezpieczny jest podtyp B1, posiadający zdolność do łączenia się z białkami, w tym z cząsteczkami budującymi nasze łańcuchy DNA. Z tego powodu aflatoksyny są niezwykle niebezpieczne dla funkcjonowania komórek współtworzących tkanki naszego organizmu.

Jak przekazał GIS, firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Ostrzeżenia dotyczące żywności – gdzie ich szukać?

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.

Przeczytaj również