Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) wykryto w 4 z 5 badanych próbek określonej partii tatara wołowego w wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Chodzi o produkt: Tatar wołowy, 200 g. Numer partii: 1032604. Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024. Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.
Co to jest toksyna Shiga?
Escherichia coli to bakteria z grupy coli, która jest jednym z najczęstszych patogenów występujących w przewodzie pokarmowym człowieka. Większość bakterii z tej grupy nie stanowi zagrożenia dla człowieka, a wręcz przeciwnie – mogą odgrywać niezwykle istotną rolą w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.
Niestety, ten rodzaj E. coli, który został wykryty w skażonej partii mięsa wołowego, to zupełnie inny przypadek. To tzw. E. coli STEC (ang. Shiga Toxin Producing Escherichia Coli), która produkuje bardzo silną toksynę Shiga (Stx). Szczepy STEC noszą także nazwę enterokrwotocznego szczepu E. coli (VTEC, ang. Verotoxigenic Escherichia Coli). Z kolei toksyna Shiga znana jest również pod nazwą werotoksyna lub werocytotoksyna.
Jak wspomniano, głównym źródłem bakterii STEC jest przede wszystkim bydło i młode cielęta, a najczęstszą przyczyną zachorowań jest mielona wołowina, skażona podczas obróbki w zakładach mięsnych. Źródłem zakażenia może być też nawóz bydlęcy, którym są skażone rośliny, takie jak sałata, szpinak czy jabłka.
Produkt jest wycofywany ze sklepów
Producent tatara wołowego, czyli Zakłady Mięsne Łuków, podjął natychmiastowe kroki, które poskutkowały uruchomieniem procedury wycofania produktu ze sklepów. Cały proces odbywa się pod specjalnym nadzorem organów rządowych.