Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów
- Numery partii i daty minimalnej trwałości: 2P13.03/2 (28.02.2025), 2P14.03/1 (28.02.2025), 2P15.03/1 (28.02.2025), 2P20.03/1 (20.12.2024), 2P21.03/1 (21.12.2024), 2P22.03/1 (22.12.2024), 2P23.03/1 (23.12.2024), 2P27.03/1 (27.12.2024), 2P28.03/2 (28.12.2024), 2P29.03/1 (29.12.2024), 2P29.03/2 (29.12.2024), 2P02.04/1 (02.01.2025), 2P03.04/1 (03.01.2025).
Czym są aflatoksyny?
Aflatoksyny są wytwarzane przez grzyby, w tym także grzyby porastające psującą się żywność. Aflatoksyny zostały odkryte w roku 1960 w Wielkiej Brytanii. Dzielą się na kilka podtypów, z których szczególnie niebezpieczny jest podtyp B1, posiadający zdolność do łączenia się z białkami, w tym z cząsteczkami budującymi nasze łańcuchy DNA. Z tego powodu aflatoksyny są niezwykle niebezpieczne dla funkcjonowania komórek współtworzących tkanki naszego organizmu.
Jak przekazał GIS, firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Ostrzeżenia dotyczące żywności – gdzie ich szukać?
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.