Majówka równa się grill? Ten raport pokazuje, co Polacy grillują najczęściej i co wtedy piją. Wnioski?

Wielkimi krokami zbliża się Majówka. Dla wielu osób okres ten równa się grill. To już pewnego rodzaju tradycja i wielu osobom trudno sobie wyobrazić, aby było inaczej. Ale już zagadką może być to, co Polacy kładą na grillu? Jakie grille wybierają, jakie akcesoria, dodatki i napoje? Czy wciąż uwielbiamy stereotypowy obraz grillowania, czyli kiełbaskę i piwo, czy jednak wolimy już coś innego?

Majówka równa się grill? Ten raport pokazuje, co Polacy grillują najczęściej i co wtedy piją. Wnioski?
Podaj dalej

Majówka czyli grill. Jak to robimy?

Majówka w tym roku wypada w znakomitym okresie. 1 maja to przecież środa, a to oznacza, że większość osób będzie miała naprawdę długi weekend majowy – trwający 5 dni. Oczywiście na wstępie przypomnijmy o co tak naprawdę jednak chodzi w tych dniach. 1 maja to Święto Pracy, 2 maja to Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej a 3 maja to święto narodowe które ma związek z ustanowieniem konstytucji. Często o tym zapominamy i traktujemy te dni… po prostu – jako wolne od pracy i dobry moment do spędzenia czasu z rodziną, czy znajomymi.

majówka grill co grillować
Obraz moerschy z Pixabay

Natomiast umówmy się – dla wielu osób Majówka znaczy… grill. To jest trochę tak, że na weekend majowy czeka się jak na Święta Bożego Narodzenia. Jest to wielki czas zabawy i relaksu. Poświęcamy go właśnie na spotkania z rodziną, znajomymi i na wypoczynek. Kiedy pogoda dopisuje, jednym z najlepszych sposobów na taki relaks jest wspólne grillowanie. Sam jestem ogromnym fanem takiego rozwiązania. Chociaż szczerze mówiąc, uwielbiam sam proces – samo rozpalanie i grillowanie – bardziej od jedzenia tych potraw. Ma to swój niepowtarzalny klimat.

Co lubimy grillować?

Na stronie „decofire.pl” możemy zapoznać się z raportem „Jak grillują Polacy?”. Przedstawiona jest tam infografika, na której podano najciekawsze informacje. Wynika z niej, że wciąż korzystamy z grilli węglowych. Właśnie na nie stawia jednak aż 65% Polaków. Odpowiedni grill to ważna kwestia i należy się nad tym pochylić. Ze statystyk wynika, że w trakcie sezonu aż 45% Polaków grilluje przynajmniej raz w tygodniu. W trakcie Majówki grilluje z kolei aż… 80% Polaków. Jeśli ktoś do tej pory zastanawiał się, czy to tylko stereotyp, czy rzeczywisty sposób spędzania weekendu majowego, to tutaj mamy odpowiedź na to pytanie.

majówka grill co grillować
Obraz Ivana Tomášková z Pixabay

Jeśli chodzi o potrawy, które przyrządzamy na grillu, to… króluje karkówka. 79% osób podało właśnie taką odpowiedź. 74% wskazało również na kiełbasę, a 68% na kurczaka. Tak więc mamy tutaj jasny obraz – grillujemy przede wszystkim mięso. A wśród mięs królują karkówka, kiełbasa i kurczak, czyli absolutny standard. 95% osób zaznaczyło również, że na grilla kładzie marynowane mięso. Zaledwie 5% osób nie stosuje takiego zabiegu. I trudno się temu dziwić. Smak nieodpowiednio doprawionych potraw nie ma nic wspólnego z tym, czego rzeczywiście oczekujemy po grillu.

Co pijemy?

Z raportu wynika, że 84% osób jako napój do grilla wymienia… piwo. Zaledwie 52% osób wskazało na wodę, a 40% wymienia kombinację mocniejszych alkoholi oraz soków, czy też napojów gazowanych. Jeśli chodzi o dodatki, to skupiamy się głównie na sosach – przede wszystkim na keczupie oraz musztardzie. Wychodzi więc z tego standardowy, klasyczny obraz grilla. Grilla węglowego, karkówki, kiełbasy, piwa i ulubionych sosów. No i… szczypców, które są zdecydowanie najbardziej popularnym przyrządem jeśli chodzi o grillowanie.

majówka grill co grillować
Obraz Виктория z Pixabay

Polacy mają ściśle określony smak. Należy zaznaczyć, że takie jedzenie oczywiście nie należy do najzdrowszych. Można zrobić to w inny sposób. Skupić się na grillowanych warzywach, owocach morza, czy rybie. Ale mam wrażenie… że większości Polaków zupełnie nie o to chodzi. Lubimy stawiać na sprawdzone smaki i rzadko eksperymentujemy. Szczególnie w tak istotnej kwestii, jaką jest grill.

Przeczytaj również