Wraca VAT na żywność
„W związku z najnowszymi odczytami inflacji oraz prognozami dynamiki cen podstawowych produktów spożywczych objętych przejściową stawką VAT 0 proc., Ministerstwo Finansów podjęło decyzję o nieprzedłużaniu po 31 marca roku okresowego obniżenia stawki VAT na podstawowe produkty spożywcze” — podało Ministerstwo Finansów.
Obecnie taniej za zakupy płacimy od 1 lutego 2022 roku, gdy stawka VAT na żywność została zniesiona w momencie, gdy inflacja znajdowała się na poziomie 9,2 procent. Oczywiście tańsze zakupy to tylko teoria, bowiem przez ten czas ceny wszystkich produktów i tak poszły wyraźnie w górę. Wynika to m.in. z inflacji i rosnących kosztów produkcji.
„Szacuje się, że w lutym i marcu br. zarówno inflacja, jak i tempo wzrostu cen żywności utrzymają się w tendencji spadkowej. Niższej dynamice cen żywności będą sprzyjać spadkowe tendencje cen na światowych rynkach rolnych, a także silny efekt bazy, wynikający z wysokiego wzrostu cen żywności przed rokiem” — uzasadniło swoją decyzję Ministerstwo Finansów.
Droższa żywność doprowadzi do wzrostu inflacji?
Analitycy i eksperci od dawna sygnalizowali, że gdy wróci VAT na żywność, to przyczyni się on do wzrostu inflacji. To nieuniknione zjawisko, dlatego też w ostatnim czasie nie podjęto decyzji o obniżeniu stóp procentowych. Teraz pozostaje czekać, jak decyzja o przywróceniu podatku realnie wpłynie na nasze finanse i domowy budżet.
– Mamy przekonanie, że inflacja w drugiej połowie roku inflacja wzrośnie. Powód? Podatek VAT na żywność sprowadzony do zera mówi się, że wróci do 5 proc. Z dużym prawdopodobieństwem wróci to od 5 proc. To by oznaczało podniesienie poziomu inflacji o 0,9 pkt procent – powiedział w trakcie swojego niedawnego wystąpienia prezes NBP Adam Glapiński.
Jakie produkty zdrożeją?
W górę pójdą ceny praktycznie wszystkich produktów, które kupujemy i spożywamy na co dzień. O ile pojedyncze zakupu mocno nie uderzą w naszą kieszeń, to jednak w miesięcznym rozrachunku na pewno każdy odczuje, że wydał nieco więcej pieniędzy na żywność. A zdrożeją m.in.:
- pieczywa cukiernicze
- warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy
- jadalne mięso i podroby, jelita, pęcherze i żołądki zwierząt
- jadalne ryby i skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne – z wyłączeniem homarów i ośmiornic
- przetwory z mięsa, ryb, skorupiaków, mięczaków itp.
- jajka
- miód naturalny
- mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, mleko modyfikowane dla dzieci
- tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego
- owoce i orzechy
- słód
- nasiona i owoce oleiste
- przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka
- zupy i buliony i preparaty do nich
- lody
- tłuszcze złożone z produktów roślinnych lub zwierzęcych
- wody: mineralne, gazowane, aromatyzowane
- napoje bezalkoholowe